מה לעשות כאשר הכרתי בן/בת זוג במדינה אחרת ואנחנו רוצים להקים בית משותף בארץ, אבל הוא/היא אינם זכאים לבוא לארץ לפי חוק השבות? זאת שאלה נפוצה בפורומים רבים ולשאלה הזאת יש תשובה מאוד מדויקת – הליך מדורג. זאת אומרת שבן/בת זוג זרים בשביל לבוא לאץ ולגור כאן חייבים לעשות את זה בצורה מסודרת בעזרת אותו הליך מדורג. דרך אגב אותו הליך יכולים לעבור גם אנשי דת, אשר רוצים לחיות בארץ קדושה או אנשים, במסגרת איחוד משפחות.
השלב הראשון של הליך מדורג – הגשת פנייה למשרד הפנים. לבקשה שמגישים חייבים לצרף מסמכים המעידים ומוכיחים שהקשר הזה אמתי, במקרה של נישואין שהנישואים כנים, ושאין שימוש בנישואין רק לצורך קבלת תושבות או אזרחות עבור בן/בת זוג זר. כמו כן בני הזוג חייבים להוכיח לוועדה, שמרכז החיים המשותפים הוא בארץ ישראל. כמובן, בין המסמכים הנדרשים נכללים תעודת יושר, תעודת לידה, תעודה שמצביע על מעמד של בן/בת זוג זרים ועוד. הוועדה לפני שהיא מאפשרת לבן/בת זוג זרים לחיות ולעבוד בארץ חייבת להיות משוכנעת שאותו אדם אינו מהווה סיכון כלשהו לבריאות וביטחון של אזרחים ישראלים.
לאחר השלב הראשוני של הליך מדורג – הגשת המסמכים, נערך שלב של שימוע. בדרך כלל השלב הזה נערך בנפרד עבור כל אחד מבני הזוג ובמטרה לאמת את הפרטים שנמסרו עד כה. אם בשימוע הוועדה משכנעת וכל הפרטים מאומתים ומאושרים לבן/בת זוג זרים מוענקת אשרה B1. זאת אשרה שמאפשרת לאותו בן/בת זוג לשהות ולעבוד בישראל בצורה חוקית לתקופה שלא תעלה את תקופת האשרה.
אחרי שתקופת אשרה הסתיימה, שבדרך כלל יכולה להיות בת שנה פלוס ואחרי שלא נצפו כל מיני הפערות לאותו בן/בת זוג מוענקת אשרה מסוג אחר, שהיא בעצם נותנת לו מעמד זמני.
אחרי תקופה שנמשכת בדרך כלל מספר שנים, ניתן להגיש בקשה לקבלת אזרחות ישראלית עבור אותו בן/בת זוג זר.
חושב לציין, שישראל אינה מעניקה אזרחות ישראלית בצורה אוטומטית לבני הזוג שנשואים לאזרחים ישראלים. לעומת זה ילד שנולד לבני הזוג שאחד מהם בעל אזרחות ישראלית – יהיה גם בעל אזרחות ישראלית